MENÜ

Üdvözöllek a Weöres Sándor Általános Iskola diák oldalán!
 

2-3 (bio)narancsPénz beszél
10 dkg cukor
30 dkg étcsokoládé (70 %)
4 dl tejszín
2 teáskanál instant kávé
3 evőkanál sötét kakaópor
1 dl tej
2-3 dl rum (legalább 60 %-os)

Az alaposan lesikált narancsok héját krumplihámozóval vékonyan levágjuk. Annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor felforrt leöntjük, ettől a maradék keserűsége is elmegy. Ráöntjük a narancsok kifacsart levét és annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a cukrot és kis lángon legalább egy órán át főzzük. Ha közben nagyon elfőné a levét, töltsünk hozzá kevés vizet, de a végére sűrű, ragacsos, nagyon illatos szirupot kell kapjunk.

A tejszínt megmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és simára keverjük. Miközben a csokoládé olvad, a kakaóport simára keverjük a tejjel, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a megolvadt csokoládéhoz, és beletöltjük a narancsos szirupot is. Mindezt simára keverjük, majd belekeverjük a rumot is. Üvegbe töltjük, de nem tesszük tele. A hűtőbe téve lehűtjük, majd megkóstoljuk. Ha nem elég erős, rumot töltünk hozzá, ha túl sűrű, kevés vizet.

A narancsszirupból érdemes nagyobb mennyiséget készítenünk, sokáig eláll és remekül használható sütemények, fagylalt meglocsolására, italokba, teába keverve.

Kategória: Alkoholos italok Nincs megjegyzés →

Akarod?

• 12. 10. 10.
 

Ha akarod, már csinálhatod is!

Aki ezt a könyvet elolvassa, rájön, hogy nem is olyan nagy varázslat makaront készíteni. Az igazi varázslat az, hogy szabadon engedett fantáziával, kreatívan lehet újabb és újabb változatokat kitalálni.

Sok könyvesboltban kapható már, de a legegyszerűbb a kiadónál megrendelni.

Kategória: Egyebek 1 megjegyzés →

Az igazi sport szelet – keksz nélkül

• 12. 08. 31.
 

Ez a recept most újra elkészült egy kis változtatással. A margarin helyett kókuszzsírt használtam. Olyan fajtát vegyünk, ami a bolt melegében még szilárd, hogy ne kenődjön a kezünkre.

9 dkg tejpor
5 dkg kakaópor
0,5 dl víz
0,5 rumaroma
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg porcukor
7,5 dkg kókuszzsír
2 dkg fehér csokoládé

(tovább…)

Kategória: Egyszerűen - gyorsan Sütés nélkül 4 megjegyzés →

Töltött cukkinicsónakok

• 12. 08. 27.
 

2 közepes zsenge cukkíni
40 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 fej hagyma
1 nagy doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma

bors
majoranna
paprika
őrölt köménymag
olaj

A rizst kétszeres menyiségű sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk hűlni.

A megmosott cukkíni szárát úgy vágjuk le, hogy 2-3 mm maradjon belőle. Hosszában félbe vágjuk, majd karalábévájóval kifaragjuk a közepét. A kifaragott belét kisebbre vágjuk. A kockára vágott hagymát kevés olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk az aprított cukkínibelet és puhára pároljuk.

(tovább…)

Kategória: Disznóhúsok Fogyókúra Nincs megjegyzés →

Cranachan – skót krém

• 12. 08. 26.
 

Az eredeti skót recept ízesített tejszínhabból készül. A zsírtartalmát csökkentendő, sovány krémtúró lett az alapja.

(tovább…)

Kategória: Egyszerűen - gyorsan Krémek Nincs megjegyzés →

Gyömbéres-csokis keksz – Rachel Allen nyomán

• 12. 07. 17.
 

Kezembe került egy szép kiállítású könyv, amit a népszerű szakácsnő, Rachel Allen jegyez. A különféle TV-csatornákról sokaknak lehet ismerős kedves mosolya. Sok érdekes, utánfőzésre késztető receptet olvastam a könyvben, elsőként egy csokis-gyömbéres keksz adott ihletet.

Szokásom szerint nem szolgai módon utánoztam, hanem picit átdolgozva. Így még egyszerűbb volt elkészíteni és az egyik legfinomabb, legropogósabb keksz került ki a sütőmből. (tovább…)

Kategória: Egyszerűen - gyorsan Aprósütemények Nincs megjegyzés →

Borkrém pálinkás mazsolával

• 12. 07. 13.
 

Ebben a receptben a szőlő háromféle formában is megjelenik. Ha tehetjük, használjuk ugyanannak a fajtának a borát és pálinkáját.

(tovább…)

Kategória: Krémek 1 megjegyzés →

Paradicsomban sült tojás

• 12. 07. 06.
 

Hozzávalók 2 adagra
2 nagy paradicsom
4 tojás
1 doboz darabolt paradicsom
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj

bors
bazsalikom
oregano
babér
kakukkfű
ízlés szerint chili

A megmosott paradicsom héját, az alján, kereszt alakban bevágjuk. Vizet forralunk és beledobjuk a paradicsomot. Fél perc múlva a forró vizet leöntjük és hideg vízzel töltjük fel. Lehúzzuk a héját és nagyobb körben kivágjuk a csumáját. Óvatosan kikaparjuk a magjait és a közepét. (tovább…)

Kategória: Fogyókúra Húsmentes fogások Nincs megjegyzés →

Pezsgőzselé eperrel – desszert felnőtteknek

• 12. 06. 30.
 

Az eperszezon végére csak ideértem a recepttel, szerencsére málnával legalább olyan finom, sőt már megjelent az áfonya is.

Hozzávalók 2 adagra
30 dkg eper
2 dl pezsgő
0,5 dl eperlikőr
0,5 dl víz
2 lap zselatin
kb. 3 evőkanál cukor (ízlés szerint) (tovább…)

Kategória: Krémek Sütés nélkül Nincs megjegyzés →

Konfitált kacsacomb zöldborsópürével

• 12. 06. 03.
 

A konfitálás módszerét itt nem ismétlem meg, több helyen is előfordul az oldalon. A kacsacombé itt.

2 korábban konfitált kacsacomb
50 dkg tisztított zöldborsó
3-4 dkg vaj
1 kis fej hagyma

bors
kakukkfű
bazsalikom
apró paradicsom

A szobahőmérsékletre melegedett konfitált kacsacombokról lekaparjuk a zsírt, sózzuk, borsozzuk és a bőrével felfelé tűzálló tálra tesszük.

 

 

 

 


Király(nem drága)Király

 

Asztali nézet