Üdvözöllek a Weöres Sándor Általános Iskola diák oldalán!
2-3 (bio)narancs 10 dkg cukor 30 dkg étcsokoládé (70 %) 4 dl tejszín 2 teáskanál instant kávé 3 evőkanál sötét kakaópor 1 dl tej 2-3 dl rum (legalább 60 %-os)
Az alaposan lesikált narancsok héját krumplihámozóval vékonyan levágjuk. Annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor felforrt leöntjük, ettől a maradék keserűsége is elmegy. Ráöntjük a narancsok kifacsart levét és annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a cukrot és kis lángon legalább egy órán át főzzük. Ha közben nagyon elfőné a levét, töltsünk hozzá kevés vizet, de a végére sűrű, ragacsos, nagyon illatos szirupot kell kapjunk.
A tejszínt megmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és simára keverjük. Miközben a csokoládé olvad, a kakaóport simára keverjük a tejjel, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a megolvadt csokoládéhoz, és beletöltjük a narancsos szirupot is. Mindezt simára keverjük, majd belekeverjük a rumot is. Üvegbe töltjük, de nem tesszük tele. A hűtőbe téve lehűtjük, majd megkóstoljuk. Ha nem elég erős, rumot töltünk hozzá, ha túl sűrű, kevés vizet.
A narancsszirupból érdemes nagyobb mennyiséget készítenünk, sokáig eláll és remekül használható sütemények, fagylalt meglocsolására, italokba, teába keverve.
Aki ezt a könyvet elolvassa, rájön, hogy nem is olyan nagy varázslat makaront készíteni. Az igazi varázslat az, hogy szabadon engedett fantáziával, kreatívan lehet újabb és újabb változatokat kitalálni.
Sok könyvesboltban kapható már, de a legegyszerűbb a kiadónál megrendelni.
Ez a recept most újra elkészült egy kis változtatással. A margarin helyett kókuszzsírt használtam. Olyan fajtát vegyünk, ami a bolt melegében még szilárd, hogy ne kenődjön a kezünkre.
2 közepes zsenge cukkíni 40 dkg darált hús 5 dkg rizs 1 fej hagyma 1 nagy doboz tejföl 2 gerezd fokhagyma só bors majoranna paprika őrölt köménymag olaj
A rizst kétszeres menyiségű sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk hűlni.
A megmosott cukkíni szárát úgy vágjuk le, hogy 2-3 mm maradjon belőle. Hosszában félbe vágjuk, majd karalábévájóval kifaragjuk a közepét. A kifaragott belét kisebbre vágjuk. A kockára vágott hagymát kevés olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk az aprított cukkínibelet és puhára pároljuk.
Kezembe került egy szép kiállítású könyv, amit a népszerű szakácsnő, Rachel Allen jegyez. A különféle TV-csatornákról sokaknak lehet ismerős kedves mosolya. Sok érdekes, utánfőzésre késztető receptet olvastam a könyvben, elsőként egy csokis-gyömbéres keksz adott ihletet.
Szokásom szerint nem szolgai módon utánoztam, hanem picit átdolgozva. Így még egyszerűbb volt elkészíteni és az egyik legfinomabb, legropogósabb keksz került ki a sütőmből. (tovább…)
Hozzávalók 2 adagra 2 nagy paradicsom 4 tojás 1 doboz darabolt paradicsom 1 kis fej hagyma 2 gerezd fokhagyma olaj só bors bazsalikom oregano babér kakukkfű ízlés szerint chili
A megmosott paradicsom héját, az alján, kereszt alakban bevágjuk. Vizet forralunk és beledobjuk a paradicsomot. Fél perc múlva a forró vizet leöntjük és hideg vízzel töltjük fel. Lehúzzuk a héját és nagyobb körben kivágjuk a csumáját. Óvatosan kikaparjuk a magjait és a közepét. (tovább…)